Winterkoning

Nieuws
  • Doe mee aan het PKD of de regionale pupillen dag Noord Holland.

Blog

 

Ronde 7 De zevende ronde betekent het einde van dit toernooi en het einde van dit toernooi betekent een winnaar! Om de winnaar te bepalen namen Klim-Op 1 en Almere 1 plaats op het Colosseum van Zuid-Scharwoude. Het werd een tactische strijd. Op het eerste bord kostte dameverlies de speler van de Klim-Op al snel de partij. Even later wist de bord drie speler van Almere ook zijn tegenstanders dame met een sluwe vork te bemachtigen. Slechts een half puntje was nog nodig voor titelverdediging van Almere 1. Dat halve puntje leek zeker behaald te gaan worden, want nadat het op bord 4 lange tijd gelijk op was gegaan, stond Almere nu op winst. De zwartspeler had een sterke aanval opgezet en wist deze taktisch te verzilveren (zie afbeelding links). Zie jij wat zwart in onderstaande stelling deed om zo de partij- en toernooiwinst binnen te slepen? Uiteindelijk werd ook op het laatst overgebleven bord door Almere gewonnen, waarmee ze de overtuigende kampioenen van 2017 zijn! We willen iedereen, spelers, begeleiders, de organisatie en natuurlijk onze lezers bedanken voor de mooie dag!

 

Ronde 6 "Een achtbaan van emoties" was het antwoord van de teamleider van Magnus Leidsche Rijn, toen we hem vroegen hoe het was om hier te zijn. Een schaakvader wist zelf niet zoveel op het bord te bereiken, maar probeerde zijn kind toch te helpen door vol interesse te kijken. Wat op de hoogste tafels niet leek te vervelen, waren de talrijke eindspelen. Terwijl op het ene bord werd geworsteld in een lopereindspel met verre vrijpionnen, werd op een ander bord met promotie en druk op de 7e rij gewonnen. Graag nemen we je nu nog mee naar deze interessante stelling op tafel twee (afbeelding rechts). Vanuit de stelling op de foto volgde een lange variant, maar we nemen je graag mee aan de hand. Zwart aan zet speelt Kg6 en daarna volgt een ingewikkeld proces. Wit promoveert, maar de dame wordt snel door de zwarte toren verteerd. Hierop speelde wit Txg8, maar nu had zwart jammer genoeg e4+! niet bedacht. In plaats daarvan besloot zwart te promoveren, maar zag daarna spoedig zijn kansen keren. Wit sloeg toe met Tb8 schaak en daarmee was het de volgende zet raak. Zwart moest een rontgenaanval toestaan en daarmee was de partij gedaan. Vol spanning gaan we de laatste ronde in!

 

Ronde 5 De dames verantwoordelijk voor onze veiligheid hier in de Binding kunnen hun tijd vandaag gelukkig voornamelijk spenderen aan borduren. Op een uitgevallen tand, gestoten scheenbeen en opgeplakte pleister na, lijken al onze spelers in ongeschonden staat. Zullen de stukken op het bord deze ronde ook ongeschonden blijven? Vast niet! De stoelen rondom de eerste tafel werden dit keer bezet door spelers van Magnus Leidsche Rijn 1 en onze titelverdedigers, Almere 1, die zich inmiddels weer tot de eerste tafel hadden opgewerkt. Opnieuw eindigde de topwedstrijd in 2-2. Met zulke vredige uitslagen op tafel 1, zal de strijd tot het einde spannend blijven. Op de tweede tafel ging het er daarentegen een stuk minder vredig aan toe. De spelers van de Klim-Op 1 maakte korte metten met De Paardensprong. Hiermee hebben ze zichzelf regelrecht naar de eerste plaats gelanceerd. De Eindhovenaren van ESV-1 staan echter op evenveel matchpunten. De kopgroep wordt nabij gevolgd door vier teams met 8 matchpunten. Naast MLR 1, VAS 1, en Almere 1, doet ook het tweede team van Almere nog een gooi naar het kampioenschap. Waar gaat dit naar toe?

 

Ronde 4 In de derde ronde hadden ESV 1 en de Paardensprong zich samen tot de eerste plaats opgewerkt. Het was dan ook geen verrassing dat ze het in de vierde ronde tegen elkaar op mochten nemen. Dat werd een erg spannende strijd. De Einhovenaars kwamen in eerste instantie op een 2-0 voorsprong, maar de teamwinst was nog niet in zicht. Op het tweede bord wist de jonge Groninger zijn clubnaam eer aan te doen en dankzij een venijnige paardensprong mat te zetten met dame en paard. Het eerste bord zou dus voor de beslissing moeten zorgen. Daar genoot de Paardensprongster van een flinke tijdsvoorsprong in een ingewikkelde stelling. Lange tijd bleven er kansen voor beide partijen, maar uiteindelijk zag het eerste bord van ESV 1 een subtiele aftrekaanval over het hoofd welke haar een dame kostte. Handjes werden geschud en de 2-2 was een feit. Dit betekent dat we de vijfde ronde ingaan met nog een heleboel kanshebbers hebben op de titel!

 

Ronde 3 Hoewel de wedstrijden worden begonnen met 10 minuten per persoon, eindigen spelers regelmatig met een hoger getal op de klok door middel van het increment van 10 seconden per zet. Bij het team van Voorschoten zal dit echter niet snel gebeuren, zij noteren de eerste 5 minuten al hun zetten. Wanneer we ze vragen waarom ze dit doen, blijkt het niet geheel uit vrijwillige overwegingen. "Omdat Roderick het wil" roepen ze in koor. Aarzelend wordt daar nog aan toegevoegd dat ze anders te snel zullen spelen. Of deze noteerverplichting door hun begeleider een goed idee is, daar zijn de meningen onderling sterk over verdeeld. De resultaten lijken er in ieder geval geenszins onder te lijden, het team staat met 4 matchpunten in de subtop. In de gang komen we ook HWP uit Haarlem tegen. Het toernooi verloopt voor hen erg goed en ze staan momenteel op de 5e plek. Kampioen worden zien ze wel zitten, zo'n supergrote beker hebben ze nog nooit gewonnen. Verder hebben we ze maar niet meer gestoord, want ze waren, naar eigen zeggen, druk bezig met een potje "raindr pchess". Hopelijk hebben alle teams zich in de lunchpauze kunnen opladen, om in de tweede helft (weer) te schitteren!

 

Ronde 2 Schaak je tegen of met je tegenstander? Op het eerste bord van de zesde tafel bleek dat zeker het laatste te zijn. De zwartspeler van ASC, vollop op koningsjacht, was niet te beroerd zijn tegenstander een handje te helpen. Na iedere gegeven schaak, werd keurig het enige veld aangewezen waar de koning nog naar toe kon. Toen de witspeler dacht dat de koning nu echt van iedere uitweg was afgesloten en de handen probeerde te schudden, werd zonder aarzeling ingegrepen: "Geef je op?! Je kan nog met je koning die pion slaan.". De partij werd weer vrolijk voortgezet, maar uiteindelijk wist de witte koning toch niet te ontkomen. Aan sportiviteit lijkt vandaag in ieder geval geen gebrek! Inmiddels staan er nog twee teams op de volle 100%, Magnus Leidsche Rijn 1 en VAS 1. Nauw achtervolgd door vier andere teams met nog alle matchpunten. Tijd voor ronde 3!

 

Ronde 1 De kop is eraf! Op enkele borden werd er in recordtempo van start gegaan. Anderen namen wat meer hun tijd, maar werden later in de partij alsnog gedwongen tot snelschaak. Een duel tussen VAS 1 en Klim-Op 2 speelde zich af op de eerste tafel. Nadat de Klim-Oppers lange tijd goed weerstand hadden geboden, werden de handen op bord twee, vier en vervolgens ook drie geschud in het voordeel van VAS. Op het eerste bord daarentegen was nog een spannend eindspel aan de gang. Beide spelers hadden een toren, maar de zwarte pionnen van de VAS-speler waren in de meerderheid en dreigden te gaan promoveren. Wit verdedigde uiterst nauwkeurig en leek bijna remise te kunnen houden, maar toen werden de torens geruild en bleef de koning verloren buiten het vierkant achter. Buiten het vierkant? Met het vierkant wordt het gebied op het bord benoemd waarbinnen een koning moet kunnen komen om een vijandige pion tegen te kunnen houden wanneer deze aan de overkant probeert te komen. Aan de overkant kan een pion immers zijn status naar eigen keuze verhogen tot paard, loper, toren of dame! Het vierkant kan worden berekend door een diagonale lijn te trekken van de pion naar de overkant (zie afbeelding). Een handige vuistregel, maar pas op! Andere stukken kunnen invloed hebben op de stelling en ook voor een pion die nog op zijn startpunt staat, is het opletten. Hoe ziet het vierkant voor deze pion eruit?

 

Voorbeschouwing Goedemorgen! Voor de derde en laatste keer organiseert de Winterkoning vandaag het NK-E teamkampioenschap in Zuid-Scharwoude. Niet voor iedereen om de hoek, maar een weetje uit de interessante geschiedenis van dit dorp, zal de lange rit misschien verzachten. Zuid-Scharwoude en zijn buurdorpen Noord-Scharwoude en Broek kenden vroeger de bijnaam 'Het rijk der duizend eilanden'. Hoewel het op het schaakbord vormen van veel (pionnen)eilandjes meestal af te raden is, werd dit hier in de 13e eeuw om zeer doordachte redenen gedaan. De varkenspest was namelijk uitgebroken en door het land op te delen in eilandjes konden de varkens netjes van elkaar worden gescheiden, zodat de ziekte niet zou verspreiden. Tactieken van zulke kwaliteit, kunnen vandaag ook van pas komen! Nu jullie nog beter op de hoogte zijn van de locatie, kunnen we ons gaan richten op waar we hier echt voor zijn. De Binding is inmiddels volgestroomd met enthousiaste schakers. We spraken de kopman van AAS 1, Roger Labruyere. Na de overwinning van vorig jaar wist hij maar al te goed wat hen vandaag te doen staat: "We moeten dit jaar de titel verdedigen, niet grijpen.". De kansen daarvoor schat hij positief in. Hun team, bestaande uit twee debutanten en twee ervaringsdeskundigen hier in Zuid-Scharwoude, schat hij ongeveer even sterk in als vorig jaar. We zijn benieuwd of dat dit jaar ook genoeg zal zijn! De grootste concurrentie verwacht hij van VAS uit Amsterdam en de Klim-Op uit Capelle aan de Ijssel. Ook de andere teams zullen echter alles op alles zetten met de titel naar huis te gaan. We zijn benieuwd wat de dag gaat brengen!

Hier gaan Halana en Rosa gedurende de dag een blog met foto's plaatsen. Elke ronde nieuwe verhalen! Houd deze pagina dus in de gaten.


Published on  May 1st, 2017