Winterkoning

Nieuws
  • Doe mee aan het PKD of de regionale pupillen dag Noord Holland.

Blog

 

Ronde 7: Zoals velen waarschijnlijk niet is ontgaan, bevindt zich net achter de trap een man met heel veel boeken. Beter bekend onder de naam, de boekenman. Maar wat doet die man daar? En waarom heeft die zoveel boeken? Wij zochten het voor jullie uit! Jozias Hillenkamp, zoals hij ook wel genoemd wordt, raakte in aanraking met schaken als schaakouder, maar is inmiddels volledig ingeburgerd in de schaakwereld. Zijn activiteiten blijven zeker niet beperkt tot het verkopen van boeken. Het liefst wordt hij uitgedaagd door nieuwe prikkels en projecten. Momenteel is hij bezig met een project waarbij hij spellen met schaakstukken onderdeel van programma probeert te maken op basisscholen. Hij vindt het belangrijk dat schaken op een laagdrempelige wijze wordt aangeboden, zodat alle leerlingen er profijt van kunnen hebben en ook de leerkrachten er betrokken bij raken. Een mooie gedachte, we wensen hem daarbij veel succes! Maargoed, wellicht zijn jullie ook benieuwd hoe de laatste ronde is verlopen. In de gangen kwamen we een enthousiast team van Chesscool tegen, dat zojuist een bijzondere prestatie had geleverd. Het nog ongeslagen team uit Almere, was in de laatste ronde tegen ze ten onder gegaan. Was Chesscool nu derde, tweede of misschien zelfs eerste? 'Zeg het NIET!' riepen ze in koor, 'dan is het niet meer spannend'. We gaan het nu zien, bij de prijsuitreiking!

 

Ronde 6: De zesde ronde deed qua spanning niet onder voor ronde vijf. Aan de topborden bouwde Almere een voorsprong op van 2-1. Met een overwinning zouden ze bijna zeker zijn van kampioenschap, maar op het eerste bord zag het er niet goed uit voor ze uit. Met zwart had de speler van MSV een gevaarlijke aanval opgebouwd, welke hij met sterk spel langzaam uitbuitte. Een toevallig ontstane matdreiging voor wit werd echter voor zwart fataal. Onder zulke grote druk is het lastiger dan je zou hopen om het hoofd koel te houden. Deze overwinning van Almere 1, geeft het team een goede kans om in de laatste ronde het kampioenschap ongedeeld op zijn naam te schrijven. Of kan ChessCool daar nog wat tegenin brengen? Op het voetbalveld kunnen de deelnemers zich ondertussen lekker uitleven (foto). Voor nieuwsgierigen die een kijkje willen nemen, raden we wel aan een helm op te doen. Zodra je de deur uitstapt, ben je vogelvrij. Nu de ontknoping: op naar ronde 7!

 

Ronde 5: Voorafgaand aan de vijfde ronde stonden twee teams bovenaan. Zowel SSV Klim-Op 1 als Almere 1 hadden alle 8 matchpunten binnengehaald. Daar zou snel verandering in gaan komen, want de teams moesten het dit keer tegen elkaar opnemen. Wat was dat spannend! Terwijl de zaal al begon leeg te lopen, was op alle vier de borden het gevecht nog in volle gang (foto). In de spanning kon niet iedereen zich inhouden op z'n tijd een aanmoedigend duimpje op te steken naar een teamgenoot of een elleboogje te geven om de ander je mooie truc te laten bekijken. Op bord 1 kwam de speler van Almere een toren voor, maar moest wel letten op z'n koningsveiligheid. Op bord 2 was het de speler van Klim-Op, die worstelde met de veiligheid van zijn koning. Aan het derde bord leek de speelster van Klim-Op aan de betere hand, maar aan de mindere klok. Bord 4 was als eerste klaar. De speler van Almere raakte per ongeluk een giftige pion aan met zijn dame, waarna de partij al snel verloren ging. Maar lang stond de Klim-op niet voor, want op bord 2 wist de speler van Almere zijn meerderheid in pionnen uit te buiten in het eindspel. Kort daarna viel ook een tweede punt voor Almere, op bord 3 waren er geen secondens meer over op de klok voor de Klim-Op. De 2-1 voorsprong voor Almere leek niet meer gecompenseerd te kunnen worden op het eerste bord, waar zwart inmiddels bijna alles behalve een dame voorstond. '3-1' werd er al gefluisterd, maar niks was minder waar! De witspeler liet zien dat een dame in haar eentje ook nog voor een half punt kan zorgen, door de zwarte koning midden op het bord eeuwig schaak te zetten. Almere 1 staat nu alleen bovenaan, maar moet het in ronde 6 opnemen tegen de nabije concurrent MSV. De spanning stijgt!

 

Ronde 4: Met de bammetjes achter de kiezen, begonnen onze strijders alweer aan de 4e ronde van het toernooi. In de eerste helft van het toernooi heeft een club zich zeker van zijn beste kant laten zien. Dit heeft er in geresulteerd dat de teams van Almere allebei op de eerste tafel zijn beland, tegen elkaar dus! Terwijl op een aantal borden de wedstrijd nog aan de gang is, raken we in gesprek met de bord 2 speler van Almere 1. Hij vond het spannend tegen het andere team van Almere te spelen, maar is de zenuwen de baas gebleven. Al heel snel stond hij een loper voor, maar even later gaf hij er ook weer eentje terug. Gelukkig won hij daarna twee torens, terwijl zijn tegenstander er slechts eentje won. Dat was genoeg voor de winst en volgens zijn laatste bronnen gaat ook z'n team winnen. Vijf minuten nadat we afscheid hadden genomen, kwam hij aanrennen, omdat hij nog 1 ding vergeten was te zeggen: 'Almere gaat gewoon winnen'. Naast alle deelnemers en aanhang, is er in De Bindig ook iemand die het welzijn van de deelnemers in de gaten houdt. Deze vriendelijke man in een niet onopvallend oranje hesje (foto), vertelde dat deze taak tot nu toe gelukkig erg rustig verloopt. Zijn voorgangster was voornamelijk druk geweest met dames naar het, achter kluisjes verstopte, damestoilet te leiden. Om te zorgen dat ook in de tweede helft van het toernooi het damestoilet de grootste zorg blijft voor de EHBO'ers, heeft hij de volgende tip: 'Niet te haastig, wees bedachtzaam'. Misschien kan deze tip ook op het schaakbord van pas komen?

 

Ronde 3: In de derde ronde kleurde het podium in de nationale kleur door de wedstrijd op tafel twee, SC Haren - MSV (foto). Met zulke eenduidige kledingdracht, lijkt 2-2 een logische uitslag. Op de eerste en derde tafel vielen wel doorslaggevende uitslagen. VAS 1 ging ten onder tegen Almere 1, terwijl Klim-Op 1 opnieuw de winst binnenhaalde, dit keer tegen Sliedrecht. Ondertussen wisten de spelers van SV Voorschoten, na een zware start, overtuigend te winnen. De verklaring daarvoor was als volgt: de spelers waar ze tegen speelden, van ESV 2, waren nog klein en daardoor gaven ze veel spullen op het schaakbord weg. Of 'klein' het goede woord was, waren ze nog niet allemaal over uit, want je kan immers ook klein en 8 zijn. 'Jong' werd geopperd als een betere verklaring. De tegenstander van Tristan was wel wat groter, maar daar wist hij toch ook raad mee. Door zijn tegenstander onder druk te zetten met een penning, kon hij hem dwingen tot een 'beetje domme zet'. Daarna barstte het spektakel los. Met een soort van trappetjesmat-rontgenaanval sleepte hij de eerste toren binnen. Niet veel later moest ook de andere toren het doosje in en mat volgde spoedig. Na deze mooie overwinning, gaat het team met goede moed naar ronde 4 (foto). Alle teams zijn inmiddels van de 100% score af. SSV Klim-Op 1 staat aan kop, op voet gevolgd door niet 1, maar 2 teams van Almere! Met de kraker Almere 2 - Almere 1 op het eerste bord, kunnen we niet wachten tot ronde 4!

 

Ronde 2: Nadat alle spelers met dank aan de speaker waren verzameld in de speelzaal, kon de tweede ronde beginnen. De kinderen waren inmiddels ingespeeld, dus het beloofde wat moois te gaan worden! En zo geschiedde, in ieder geval bij de spelers van Meppel. Terwijl we een deel van het team en hun trouwe supporters tegenkwamen in de analyseruimte, waren twee van hun teamgenoten nog aan het knokken in de speelzaal. De tussenstand was 1-1, dus de uitslag kon nog alle kanten op. Het behaalde punt door de tegenstanders konden we kort over zijn, die partij ging gewoon 'heel slecht'. Luca daarentegen, had eerst een paar stukken van zijn tegenstander bemachtigd en wist daarna met een vork nog meer materiaal buit te maken. Een terecht punt dus! Terwijl we de binnenkomst van de andere teamleden afwachtten, bespraken we hun ambities voor dit toernooi. Na wat grappen over het kampioenschap, zetten ze daarna bescheiden in op een top-10 plek. Net voordat we naar de speelzaal wilden vertrekken, kwam een teamgenoot binnen rennen: 'We hebben sowieso gewonnen!'. Wessel had zelf een punt gepakt en op het andere bord had hun teamgenoot nog torens en pionnen, terwijl de speler van SV promotie het enkel met de koning moest doen. Na deze klare taal, konden we met een gerust hart vertrekken. Als ze zo door gaan, zit die top-10 plek er wel in (foto)! Op het eerste bord van de eerste tafel werd opnieuw de tijd goed gebruikt. De speler van Leiderdorp probeerde met twee verre pionnen de speelster van ESV 1 nog van haar pad te brengen, maar zonder succes. Daarmee eindigde de wedstrijd in een vredige 2-2. Het aantal koplopers is in deze ronde sterk beperkt, tot twee. Op dit moment staan VAS 1 en SSV Klim-Op 1 met een 100% score bovenaan. We zullen zien of ze dit kunnen vasthouden in ronde 3!

 

Ronde 1: De eerste ronde ging met denderende snelheid van start. Het tempo waarmee wordt gespeeld, 10 minuten + 10 seconden per zet, wordt op verschillende manieren beleefd. Terwijl de ene speler van team de Raadsheer uit Zundert werd opgejaagd door zijn snel spelende tegenstander, eindigde een ander teamlid met nog welgeteld 12 minuten en 20 seconden op de klok! Ook vroeg klaar was het team uit Leiderdorp (foto). Met een score van 2,5-1,5 hadden ze nipt gewonnen van het team van Winterkoning. Katja stond helemaal verloren, maar wist met een hoop vechtlust nog een halfje te scoren en daarmee de teamwinst binnen te halen. Een teamgenoot liet zien dat je bij hem geen herdersmat hoeft te proberen. Hij trapte er mooi niet in en wist daarna zelfs de tegenstanders dame te bemachtigen. Tot de volgende ronde begint ontspannen ze met een Donald Duck. Bij KC ChessCool zit de sfeer er in elk geval goed in! Dansend en springend verlieten zij de speelzaal. 'Yes!' riepen ze uit. Toen wij naar de reden van deze euforie vroegen, was het antwoord helder: 'we hebben gewonnen'. Op het podium deed ESV 1 zijn hoogste plaatsing eer aan, door met 4-0 te winnen van Landau. Op bord 1 streed de speelster van Landau tot het laatste moment voor een half punt (foto), maar in een paardeneindspel werden de witte pionnen haar uiteindelijk te veel en moest ze zich gewonnen geven. Er zijn echter nog vijf andere teams met een perfecte score, dus zeker is nog niks. Op naar ronde 2!

 

Voorbeschouwing: Terwijl de zon nog nauwelijks zijn licht had laten schijnen, vertrokken vanochtend de eerste teams richting Zuid-Scharwoude voor het NK t/m 10. Staat hen een succesvolle dag te wachten? Zijn ze klaar voor de strijd? De spelers van Ivoren Toren uit Rotterdam in ieder geval wel! Na goed de draaideuren uitgetest te hebben, liepen ze enthousiast als eerste team De Binding binnen. De grote vraag is echter: zullen zij ook met de titel 'eerste team' het gebouw kunnen verlaten? Ze zijn in elk geval niet het enige team met die ambitie. Het gebouw stroomt inmiddels vol met schakers, teamleiders, ouders en andere fans. Bij de ingang wordt vaak even stilgestaan om een blik te werpen op de bijzondere schaakbordencollectie. Een deelnemer sluit wel erg goed aan bij een schaakbord (foto). Was hij al op de hoogte? In de speelzaal worden de laatste tactieken doorgenomen en de stukken warmgespeeld (foto). Over nog geen vijf minuten zullen we van start gaan, dus de spanning stijgt! We hebben er zin in en houden je op de hoogte!

Hier gaan Halana en Rosa gedurende de dag een blog met foto's plaatsen. Elke ronde nieuwe verhalen! Houd deze pagina dus in de gaten.


Published on  May 22nd, 2016